Leisteen vloeren zijn erg populair. Deze mooie natuursteen combineert perfect met andere materialen: van hout en metaal tot beton. Behalve dat het een goede investering is, zorgt het in uw huis voor extra sfeer – of u nu een landelijke inrichting heeft, een woning met een stoere uitstraling of een strak en modern interieur.

Door een leistenen vloer goed te onderhouden, gaat deze vele jaren mee. Af en toe heeft de vloer een grotere en professionele onderhoudsbeurt nodig, voor nog langer plezier. Maar wanneer is uw vloer toe aan een onderhoudsbeurt? En hoe pak ik dit als natuursteenexpert aan? Voordat ik hier meer over vertel, leg ik eerst uit wat leisteen nu eigenlijk is.

Wat is leisteen?

Leisteen is een metamorf gesteente. Iets wat een metamorfose ondergaat, verandert van gedaante. Maar welke metamorfose zorgt voor het ontstaan van leisteen? Leisteen ontstaat uit klei. Door hoge druk en veranderende temperaturen verandert deze klei van structuur en samenstelling. Leisteen bestaat uit verschillende lagen steen en heeft daardoor een bladerige structuur.  Het is dan ook makkelijk te splijten. Hierdoor krijgt u mooie dunne platen.

Vroeger werden deze platen gebruikt als dakbedekking. Hierbij kunt u denken aan de prachtige leistenen daken van vele oudere kerken. Tegenwoordig ziet u steeds meer vloeren van deze exclusieve steensoort.

Wanneer zijn leisteen vloeren toe aan onderhoud?

Leisteen is een prachtig en natuurlijk materiaal. Om zo lang mogelijk van een leisteen vloer te kunnen genieten, kunt u hem het beste zo schoon mogelijk houden.

Wat kunt u zelf doen om uw leisteen vloer te onderhouden?

Zorg er vooral voor dat er geen zand op de vloer blijft liggen: zand is als schuurpapier en veroorzaakt veel krassen. Met een goede schoonloopmat houdt u het meeste vuil en zand buiten de deur. Maak verder de vloer dagelijks schoon met een stofwisser en haal nieuwe vlekken meteen weg, door deze te deppen met een zachte doek of keukenpapier.

Leisteen vloeren

Wanneer een professional in te schakelen?

Hoe goed u uw leistenen vloer ook onderhoudt, na verloop van tijd wordt hij toch vlekkerig of dof. Misschien heeft u een glas rode wijn laten vallen, wat u net te lang heeft laten liggen, of zijn er door zand krasjes ontstaan. Ziet uw leisteen vloer er gebruikt uit? Of storen vlekken of krassen u? Dan is de vloer toe aan professioneel onderhoud en kunt u contact met mij opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Professionele onderhoudsbeurt leisteen vloeren

Er zijn 4 stappen om een leistenen vloer te behandelen:

  1. Afplakken
  2. Reinigen
  3. Impregneren
  4. Behandelen met was

Heeft u vloerverwarming? Zet deze dan uit – vóór en tijdens zowel het reinigen als het impregneren. Leisteen moet namelijk ‘natuursteenkoud’ zijn voordat ik begin met de behandelingen.

Afplakken

Een goed begin is het halve werk. Door plinten en wanden netjes af te plakken, zorg ik er voor dat er geen spetters op kunnen komen. Behalve aan een prachtig glanzende vloer, zult u na het onderhoud niet zien dat ik ben geweest.

Reinigen

Met een éénschijfmachine met watertank maak ik de vloer snel en effectief weer schoon. Zo verwijder ik oude zeepresten en was, zodat de vloer klaar is voor de volgende stap: het impregneren. Doordat leisteen uit meerdere lagen bestaat, kunt u een leistenen vloer niet polijsten of schuren. Maar door de vloer grondig te reinigen worden kleine krasjes een stuk minder zichtbaar.

Impregneren

Net als travertin, marmer en hardsteen, kan leisteen niet tegen zuur. Door het te impregneren ontstaan er minder snel vlekken en blijft uw vloer langer mooi. Nadat ik de vloer heb gereinigd, breng ik handmatig een impregneermiddel aan.

Optioneel: kleurverdieper

Bent u misschien toe aan een geheel nieuwe uitstraling van uw leistenen vloer? Dan is de behandeling met een kleurverdieper iets voor u. Behalve dat het impregneert, haalt u met een kleurverdieper de kleur van de leisteen op en oogt de vloer donkerder. Wilt u hier meer over weten? Dan kunt u voor vrijblijvend advies contact met mij op nemen.

Behandelen met was

Na het impregneren, behandel ik een leistenen vloer twee maal met een speciale was voor leisteen. Deze was beschermt uw vloer tegen vuil en vlekken. Na deze behandeling kunt u zelf de beschermlaag bijhouden, door de vloer maandelijks te dweilen met een speciale dweilwas. Hiermee vult u ook kleine krasjes op met was, waardoor u ze nog nauwelijks ziet.

George Verschoor voor professioneel onderhoud

U kunt natuurlijk wachten tot uw leistenen vloer er niet meer zo mooi uitziet en een opknapbeurt goed kan gebruiken. Maar met regelmatig een professionele onderhoudsbeurt blijft hij er uitzien als nieuw. Zo kunt u het hele jaar door genieten van uw prachtige leistenen vloer.

Wilt u weten wat ik voor uw leistenen vloer kan betekenen? U kunt eenvoudig vrijblijvend contact met me opnemen via het contactformulier. U krijgt dan binnen uiterlijk twee dagen antwoord. Het is ook mogelijk direct contact met mij op te nemen via e-mail: info@georgeverschoor.org of telefonisch 06-23330087  • georgeverschoor-image03
  • georgeverschoor-image04
  • georgeverschoor-image02
  • georgeverschoor-image01

Direct een prijsopgave

Als u opgeeft om welke steensoort het gaat en het aantal vierkante meters vermeld, kan ik vandaag nog een prijsopgave doen. Deze prijsopgave is uiteraard geheel vrijblijvend.
Neem contact op