Een natuurstenen vloer geeft uw woning een luxe uitstraling. Door de vloer goed te onderhouden, gaat deze een leven (of meerdere levens) lang mee. Hier hoort ook regelmatig een professionele onderhoudsbeurt bij. Maar uit welke behandelingen bestaat zo’n onderhoudsbeurt? Op welke natuursteensoorten zijn ze van toepassing? En wat houden die behandelingen nu precies in?

De behandelingen van natuurstenen vloeren: een overzicht

Om een vloer weer schoon, krasvrij en glanzend te krijgen, kunt u verschillende behandelingen toepassen. Welke behandelingen nodig zijn, ligt aan het soort natuursteen, en aan in hoeverre deze vies of beschadigd is. Dit zijn de mogelijke behandelingen:

  • Natuurstenen vloer reinigen
  • Polijsten
  • Kristalliseren – nat en droog
  • Impregneren met of zonder kleurverdieper
  • Behandelen met was

Welke behandelingen op welke vloeren?

Verschillende steensoorten hebben verschillende eigenschappen. Daarom dient u de behandelingen hieraan aanpassen. Leisteen kunt u bijvoorbeeld niet polijsten of kristalliseren en hardsteen heeft een kleurverdieper nodig. Hieronder volgt een overzicht van de meest gangbare steensoorten voor vloeren en uit welke behandelingen een onderhoudsbeurt van deze natuurstenen vloeren bestaat.

Natuurstenen vloer

Travertin en marmer:

  1. Reinigen
  2. Polijsten
  3. Impregneren

Leisteen:

  1. Reinigen
  2. Impregneren
  3. Behandelen met was

Hardsteen:

  1. Reinigen
  2. Polijsten
  3. Kristalliseren
  4. Impregneren met kleurverdieper

Keramische tegels:

  1. Reinigen
  2. Eventueel impregneren

Professioneel onderhoud: de verschillende stappen

Je weet nu welke behandelingen jouw vloer nodig heeft. Maar wat houdt zo’n behandeling eigenlijk in? Wanneer is het van toepassing? En wat voor resultaat geeft het?

Reinigen

Door je vloer professioneel te laten reinigen, verminderen vlekken en verkleuringen aanzienlijk en worden voegen weer perfect schoon. Ook voordat ik begin met polijsten of impregneren, zorg ik er eerst voor dat de vloer goed schoon is: met een dieptereiniging verdwijnen oude zeepresten of waslagen.

Met of zonder reinigingsproducten
Natuurstenen vloeren reinig ik professioneel en grondig met een éénschijfmachine met watertank. Bij grovere vloeren – zoals geschuurd verouderd travertin en kwartsiet – voeg ik hier een diamantborstel aan toe. Ik gebruik krachtige reinigingsmiddelen, speciaal aangepast aan uw natuurstenen vloer. De meeste natuursteen is, namelijk kalkhoudend en mag absoluut niet met een zuurhoudend product schoongemaakt worden.

Bij fijnere vloeren, zoals gepolijst marmer of travertin, kan ik met een extra zware machine – de Orbitale Polijstmachine – op een milieuvriendelijke manier zonder schoonmaakproduct werken.
Wilt u zelf uw vloer schoonmaken? Kies dan voor professionele schoonmaakmiddelen: dan weet u zeker dat uw vloer mooi blijft.

Polijsten van een natuurstenen vloer

Een natuurstenen vloer geeft uw woning een luxe en exclusieve uitstraling. Helaas slijt elke vloer na verloop van tijd: hij krijgt bijvoorbeeld kleine krasjes en wordt vaak doffer. Door een natuurstenen vloer te polijsten, verdwijnen lichte krassen en krijgt hij zijn oorspronkelijke glans terug. Ook al zit de schade maar op een klein gedeelte: u kunt het beste de hele vloer polijsten, voor een effen resultaat.

Welke vloeren polijsten?

Alle natuursteen vloeren die kalkhoudend zijn kunt u polijsten, behalve leisteen. Heeft u toch kleine krasjes in uw leisteen vloer? Door de vloer te schrobben ziet u ze een stuk minder. Leisteen vloeren zijn geïmpregneerd en behandeld met een was. Door uw vloer vervolgens een keer per maand te dweilen met een dweilwas, houdt u de beschermlaag in stand en worden de fijne krasjes gevuld met was, waardoor u ze nog nauwelijks ziet.

Speciale machines

Een natuursteen vloer polijst u effectief met een éénschijfmachine met watertank, voorzien van diamant schijfjes en diamantpads. Hiermee haalt u een minuscuul deel van de toplaag weg. Als laatste stap gebruik ik polijstpoeder voor extra glans.

Grof polijsten

Zitten er diepere krassen in de vloer? Dan polijst ik hem in vier of vijf stappen: van grof naar fijn. Door de vloer grof te polijsten verwijder ik de diepste krassen. In de fijnste stand wordt hij weer mooi glad en glanzend.

 

Nat of droog kristalliseren van een natuurstenen vloer

Door een natuurstenen vloer te kristalliseren, wordt hij minder gevoelig voor vlekken, krassen en slijtage. Bovendien krijgt de vloer weer een mooie glans, zonder glad te worden.

Voor welke vloeren geschikt

Net als dat u leisteen niet kunt polijsten, kunt u vloeren van dit natuursteen ook niet kristalliseren. Verder is deze behandeling geschikt voor alle kalkhoudende steensoorten, zoals marmer, travertin en hardsteen.

Hoe gaat kristalliseren te werk?

Op een gekristalliseerde vloer ziet u eventuele oppervlakkige krassen een stuk minder. Maar zitten er vlekken of diepere krassen in uw vloer? Dan dient u de vloer eerst laten reinigen of polijsten. Ook is een diepe reiniging nodig om de eventuele beschermlaag te verwijderen. Vervolgens kun u de vloer zowel nat als droog kristalliseren.

Nat kristalliseren gebeurt na het polijsten. Door een kristallisatiepoeder te vermengen met water, ontstaat een pasta. Met een éénschijfmachine en een witte pad polijst ik met deze pasta de vloer, totdat hij begint te glanzen. Met water en een waterzuiger zuig ik het op. Met schoon water en de waterzuiger spoel ik het nogmaals voor een perfect resultaat.

Droog kristalliseren wordt toegepast bij een kleine onderhoudsbeurt. Met behulp van een spray breng ik een vloeistof aan op de vloer. Deze poets ik vervolgens uit met een high speed-machine. Voor goed onderhoud kunt u deze behandeling eens per 1 of 2 jaar herhalen.

Wat is het resultaat?

Door uw vloer te kristalliseren, ontstaat er een chemische reactie met de kalk in de toplaag. Hierdoor verhardt en verdicht deze toplaag. De glans neemt toe – zonder dat de vloer gladder wordt – en vuil dringt minder makkelijk naar binnen. Bovendien ontstaan er minder snel krasjes of slijtage.

Impregneren van een natuurstenen vloer

Kalkhoudend natuursteen – zoals marmer, travertin, leisteen en hardsteen – is erg gevoelig voor vlekken en vocht. Daarom kunt u vloeren van dit materiaal het beste impregneren. Maar ook andere natuurstenen kunt u impregneren voor extra bescherming. Vooral in de badkamer of keuken is het belangrijk om op deze manier uw natuurstenen vloer te beschermen. Bovendien is het dan makkelijker schoon te maken.

Wat is impregneren?

Impregneren van natuurstenen vloer betekent dat er een vloeistof aangebracht wordt die in de vloer trekt en een beschermend laagje vormt. Deze laag beschermt uw vloer tegen vocht en vuil. Met zuren dient u nog wel steeds op te passen: ook geïmpregneerde vloeren blijven hier gevoelig voor. Een vloer moet kunnen blijven ademen. Een geïmpregneerde vloer is daarom niet waterdicht. Wel zorgt de beschermlaag ervoor dat vocht en vuil moeilijker en langzamer in de vloer trekken.

Hoe gebeurt impregneren?

Impregneren van natuursteen gebeurt handmatig. Op bijvoorbeeld een marmeren vloer breng ik een impregneermiddel aan met een nevelpomp. Ik verdeel dit over de vloer met een wasverdeler en poets het indien nodig uit. Bij hardsteen soorten breng ik een kleurverdieper aan met een lakrollertje. Het overtollige middel verwijder ik en met een boenmachine poets ik de vloer na.

Poreuzer natuursteen – zoals leisteen, zandsteen en kwartsiet – zuigen meer vloeistof op. Deze soorten moet je dan ook twee keer impregneren.

Met of zonder kleurverdieper

Je kunt kiezen tussen een transparant, dus kleurloos impregneermiddel, of voor een middel dat de kleur donkerder en dieper maakt: een zogenaamde kleurverdieper. Dit laatste wordt vooral bij hardstenen vloeren gebruikt. Bij beschadigingen wordt hardsteen namelijk lichter van kleur. Met een kleurverdieper haal je de mooie donkere kleur van de natuursteen weer naar boven.

Natuurstenen vloer behandelen met was

Een leistenen vloer kun je beschermen tegen vuil en vlekken met een speciale was voor leisteen. Na het impregneren behandel ik je vloer twee keer met deze was. Na deze behandeling kun je zelf de beschermlaag bijhouden, door de vloer maandelijks te dweilen met een speciale dweilwas. Doordat je hiermee kleine krasjes opvult, zie je ze nog nauwelijks.

George Verschoor maakt uw vloer weer als nieuw

Is uw natuurstenen vloer de trots van uw huis? Maar is hij eigenlijk niet meer zo mooi als toen hij nieuw was? Na een professionele onderhoudsbeurt geniet u weer van een schone, krasvrije vloer met een prachtige glans. Zodra uw vloer er weer als nieuw uitziet, geef ik u onderhoudstips en -adviezen op maat. Zo blijft uw vloer nog jaren mooi, voordat hij weer een grote onderhoudsbeurt nodig heeft.

Wilt u weten wat ik voor u kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met me op door het contactformulier in te vullen of te bellen naar 06-23330087.



  • georgeverschoor-image03
  • georgeverschoor-image04
  • georgeverschoor-image02
  • georgeverschoor-image01

Direct een prijsopgave

Als u opgeeft om welke steensoort het gaat en het aantal vierkante meters vermeld, kan ik vandaag nog een prijsopgave doen. Deze prijsopgave is uiteraard geheel vrijblijvend.
Neem contact op