Heeft u al besloten dat het onmogelijk is om uw natuurstenen vloer te herstellen? En dat u hem het beste kunt vervangen? Dat is absoluut niet nodig! In de meeste gevallen maakt de juiste behandeling de vloer weer zo goed als nieuw.

Natuursteen is een oersterk materiaal. Bij goed onderhoud gaat een natuurstenen vloer dan ook een leven – of zelfs meerdere levens – mee. Toch kan zo’n vloer – hoe duurzaam dan ook – beschadigingen oplopen. Denk aan een fles wijn die kapotvalt, vervelende vetvlekken, roestvlekken… Ook kunnen er plekken en krassen ontstaan door bijvoorbeeld zware meubels te verschuiven, of een scherp of zwaar voorwerp te laten vallen. Op plekken waar veel gelopen wordt, kunnen kale plekken ontstaan. Gelukkig is schade vrijwel altijd te herstellen.

Elk steensoort een eigen aanpak

De manier van aanpak is natuurlijk afhankelijk van het soort schade, maar ook van het type steen: elke steensoort heeft zijn eigen werkwijze en schoonmaakproducten nodig. Zo mag je kalkhoudende steensoorten – zoals leisteen, marmer en travertin – absoluut niet reinigen met zuurhoudende producten. Ook kan bijvoorbeeld polijsten alleen bij kalkhoudende vloeren.

Dankzij mijn jarenlange ervaring herken ik elk type natuursteen – en ook hoe deze is behandeld. Zo weet ik precies op welke manier ik een natuurstenen vloer het beste kan aanpakken. Behalve met graniet – dat je met een speciale machine moet behandelen – kan ik je dan ook helpen met de meeste natuurstenen vloeren:

  • marmer
  • travertin/kalksteen
  • zandsteen
  • kwartsiet
  • leisteen
  • hardsteen
  • basalt
  • keramiek

Beschadiging natuurstenen vloer - behandeling

De verschillende behandelingen bij beschadigingen natuurstenen vloeren

Soms zijn delen van een natuurstenen vloer zodanig stuk, dat je tegels moet vervangen. Maar de meeste schade kun je op andere manieren herstellen, zoals:

  • vlekken
  • krassen
  • kale of doffe plekken
  • scheuren

Hieronder leg ik uit hoe ik bij de verschillende soorten schade je vloer weer verrassend mooi maakt, maar ook wat je zelf kunt doen.

Vlekken op natuurstenen vloeren

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een vlek is dan ook snel gemaakt. Maar met een speciale dieptereiniger – een éénschrijf machine met een watertank en een diamantborstel – verwijder ik de meeste vlekken uit je vloer, zoals:

    • Wijn
    • Roest
    • Vet/olie
    • Verf

Met de nieuwe Orbitale Polijstmachine is het zelfs mogelijk een niet te grove vloer zonder schoonmaakproduct te reinigen. Op deze manier is het reinigen een stuk minder milieubelastend.

Zuur gemorst op een natuurstenen vloer

Heeft u wijn of iets anders zuurs gemorst? Maak het dan meteen schoon! Neutraliseer het zuur door wat water op de plek te doen. Dep het vervolgens op met een zachte doek of wat keukenpapier. Ga absoluut niet wrijven! Door te wrijven gaat de vlek juist dieper in het natuursteen. Zodra het helemaal droog is, kun je kijken of je het met een dweil verder kunt verwijderen. Ga niet dweilen terwijl het zuur nog nat is! Dan verspreidt de vlek zich juist. Heb je een leisteen vloer? Als je de vloer dweilt met een dweilwas, wordt de vlek meestal minder.

Is de vlek na een paar keer dweilen nog zichtbaar? Neem dan contact met mij op. Met speciale schoonmaakmiddelen en een dieptereiniger – een éénschijf machine met een watertank en een diamantborstel – verwijder ik de meeste vlekken uit je vloer.

Roest op een natuurstenen vloer

Heeft een ijzeren voorwerp dat op de vloer stond een vervelende roestvlek achter gelaten? Dan kun je het óf verbergen met bijvoorbeeld een kleedje of een meubelstuk, óf je belt mij. Door het grof te polijsten kan ik het ergste verwijderen.

Vet of olie gemorst op een natuurstenen vloer

Vet en olie kunnen voor vervelende vlekken zorgen. Zorg ervoor dat je een speciaal schoonmaakmiddel voor vet in huis hebt – geschikt voor juist jouw vloer! Blijf je de vetvlek zien? Geen probleem! Met mijn dieptereinigers verdwijnt de vlek als sneeuw voor de zon.

Verfvlekken op een natuurstenen vloer

Heb je op de een of andere manier verf gemorst op je mooie vloer? Neem dan contact met mij op. Met een speciaal schoonmaakmiddel kan ik verfvlekken meteen verwijderen.

Krassen op een natuurstenen vloer

De manier waarop je krassen uit een natuurstenen vloer kunt verwijderen, verschilt per steensoort. Bij de meeste natuurstenen vloeren verwijder ik oppervlakkige krassen door de vloer te polijsten. Hiervoor gebruik ik een éénschijfmachine, met diamantschijfjes of een diamantpad. Om kleurverschillen te voorkomen en een mooi effen resultaat te krijgen, polijst ik altijd de hele vloer.

Op leistenen vloeren kun je deze behandeling niet toepassen. Door deze te schrobben haal je de krasjes gedeeltelijk weg. Is je leistenen vloer geïmpregneerd en met was behandeld? Dan kun je de beschermlaag bijhouden met een dweilwas. Door hiermee de vloer te dweilen, vul je de fijne krasjes met was. Hierdoor zie je ze nog nauwelijks.

Kaal gelopen plekken of doffe natuurstenen vloer

De grootste boosdoener van een doffe vloer is zand. Zand werkt namelijk als schuurpapier op een natuurstenen vloer. Zijn er bepaalde plekken van de vloer waar je veel op loopt? Dan worden deze na verloop van tijd extra kaal en dof.

Gelukkig kan ik de vloer weer eenvoudig laten glanzen, door hem te polijsten. Bij een hardstenen vloer worden kaal gelopen plekken lichter van kleur. Deze vloer kun je daarom na het polijsten het beste impregneren met een kleurverdieper.

Het zal je verbazen hoe mooi de vloer er weer uit ziet na deze behandeling: hij heeft de oude glans weer terug, en ziet eruit als nieuw.

Scheuren in een natuurstenen vloer

Zit er een scheur in je natuursteen vloer? Dit is gelukkig eenvoudig te verhelpen met natuursteenlijm. Deze 2-componentenlijm vermeng ik tot dezelfde kleur als de vloer, zodat de scheur nog nauwelijks te zien is.

Tips: voorkomen beter dan verhelpen

Veel natuurstenen vloeren zijn kalkhoudend en poreus. Dit betekent dat ze niet tegen zuren kunnen, en dat water en vlekken makkelijk de poriën binnendringen. Om de schade te beperken zijn er twee behandelingen voor een natuurstenen vloer:

  • Impregneren
  • Kristalliseren.

Door een vloer te impregneren krijgt de vloer een beschermlaagje, waardoor vlekken en vocht een stuk minder snel in de vloer trekken. Met kristalliseren wordt de toplaag harder. De vloer is daardoor minder gevoelig voor vlekken en krassen. Beide behandelingen moet je jaarlijks of elke twee jaar herhalen, voor een blijvende bescherming

Behalve door je vloer te impregneren of kristalliseren, kun je hem met wat simpele tips een stuk langer mooi houden:

  • Veel krassen op natuurstenen vloeren kun je voorkomen met eenvoudige hulpmiddelen:
    • Zorg er bijvoorbeeld altijd voor dat er viltjes onder meubels zitten.
    • Schaf een goede deurmat – een zogeheten schoonloopmat – aan. Zo houd je veel zand en vuil buiten de deur.
    • Is er toch zand binnen gekomen? Veeg of zuig dit dan meteen op!
  • Heb je een kalkstenen vloer in de badkamer of in de keuken? Let dan op welke schoonmaakmiddelen je gebruikt. Bijvoorbeeld een anti-kalkmiddel tast je mooie vloer aan.
  • Maak een nieuwe vlek altijd meteen schoon, volgens de eerder genoemde omschrijving!
  • Hoe erg de vlek ook is: gebruik nooit een schuursponsje!
  • Natuurstenen vloeren nemen water makkelijk op. Door je vloer te veel te dweilen met hard water kan hij vlekkerig worden. Probeer daarom zo min mogelijk te dweilen, maar gebruik een stofwisser. Een stofwisser bestaat uit een steel met een schuimrubberen voet. Hieraan kun je een statisch doekje bevestigen, wat goed zand en stof verwijdert. Gebruik deze het liefst dagelijks! Heeft u nog geen stofwisser? Dan kan ik u deze leveren.

Op maat gesneden onderhoudstips en -adviezen voor natuurstenen vloeren

Heeft u ook zo’n prachtige natuurstenen vloer? Maar ergert u zich ongelooflijk aan die vlekken, krassen, of doffe plekken? Wat voor schade uw vloer ook heeft, ik los het graag voor u op!

Zodra de schade is hersteld, is uw vloer weer zo goed als nieuw. Belangrijk is het wel om de vloer daarna goed te blijven onderhouden. Hoe dit het beste kan, verschilt per steensoort. Na afloop geef ik u daarom op maat gesneden onderhoudstips en -adviezen, zodat u zo lang mogelijk van uw prachtige vloer kunt genieten.

Bent u benieuwd wat ik voor u kan betekenen? Vul eenvoudig het contactformulier in, of neem contact op voor een vrijblijvende offerte via e-mail: info@georgeverschoor.org of telefonisch 06-23330087



  • georgeverschoor-image03
  • georgeverschoor-image04
  • georgeverschoor-image02
  • georgeverschoor-image01

Direct een prijsopgave

Als u opgeeft om welke steensoort het gaat en het aantal vierkante meters vermeld, kan ik vandaag nog een prijsopgave doen. Deze prijsopgave is uiteraard geheel vrijblijvend.
Neem contact op