Bent u de trotse eigenaar van een travertin of marmeren natuursteen vloer? Deze vloeren zorgen voor een warme sfeer in uw huis, met een luxueuze uitstraling. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze prachtige natuursteen vloeren zo lang mogelijk meegaan?

In dit artikel leg ik eerst uit wat voor gesteentes marmer en travertin zijn. Wanneer zijn vloeren van deze materialen eigenlijk toe aan een professionele onderhoudsbeurt? En wat kunt u verwachten als ik uw travertin of marmeren vloer behandel?

Wat is marmer?

Marmer is – net als leisteen – een metamorf gesteente, ontstaan uit kalksteen. Door enorm hoge druk- en temperatuurverschillen maakt dit kalksteen een metamorfose door: langzaam verandert het in het mooie gesteente met de karakteristieke aders, dat wij als marmer kennen. Niet te verwarren met Belgisch marmer dat eigenlijk geen marmer is, maar gewoon kalksteen.

Wat is travertin?

Travertin is een zoetwaterkalksteen. Het heeft een grovere structuur dan marmer. Een travertin vloer is een prachtige vloer gekenmerkt door karakteristieke gaatjes. Deze gaatjes zijn ontstaan tijdens de vorming van de steen: steeds weer nieuwe laagjes kalk bedekken de plantjes en mossen die erop zitten. Als deze vervolgens afsterven, ontstaan er de typerende gaatjes.

Natuursteen vloeren

Wanneer zijn travertin of marmeren natuursteen vloeren toe aan onderhoud?

Travertin en marmer vloeren zijn schitterende vloeren, die bij goed onderhoud een leven lang meegaan. Natuurlijk gebeuren er altijd ongelukjes, waardoor er vlekken komen op de travertin of marmer vloer, of zelfs schade ontstaat. Misschien zijn er krassen ontstaan door (het verplaatsen van) meubels zonder viltjes eronder. Maar ook als de glans is verdwenen, is de vloer toe aan een onderhoudsbeurt.

Professionele onderhoudsbeurt marmer en travertin vloeren

Hoe goed u uw travertin of marmer vloer ook onderhoudt, na verloop van tijd ontstaan er toch vlekken, krassen, en een doffe glans. Ik behandel uw vloer dan in de volgende vier stappen:

  1. Reinigen
  2. Polijsten
  3. Kristalliseren
  4. Impregneren met of zonder kleurverdieper

Voordat ik met de eerste stap begin, plak ik eerst alles af met tape en plastic. Zodat de wanden mooi schoon blijven en beschermd tegen eventuele spetters Hieronder leg ik per stap uit wat het inhoudt en wat voor resultaat het geeft.

Reinigen van een marmeren of travertin vloer

Voordat ik een marmer of travertin vloer kan polijsten, reinig ik hem eerst. Hiermee haal ik oude zeepresten weg. Zitten er vervelende vlekken in de vloer? Door een dieptereiniging verdwijnen ook de meeste vlekken. Met een éénschijfsmachine met watertank maak ik je travertin of marmeren vloer weer helemaal schoon. Met een Orbitale Polijstmachine kan ik zelfs zonder schoonmaakproduct werken, wat beter is voor het milieu.

Polijsten van een marmeren of travertin vloer

Door de travertin vloer te polijsten haal ik een minuscuul laagje van de toplaag weg. Ook dit gebeurt met de éénschijfsmachine. De vloer wordt weer glad en krijgt zo een mooie glans: hij ziet er weer uit als nieuw! Zijn er echt flinke beschadigingen aan de vloer zoals diepere krasjes, of zelfs stukjes eruit? Dan kun je het beste de vloer grof polijsten. Hierbij verwijder ik een dikkere laag, zodat de vloer weer mooi vlak wordt. Dezelfde stappen gelden bij marmer polijsten.

Impregneren van een marmeren of travertin vloer

Marmer en travertin zijn kalkhoudende natuurstenen. Vloeren van deze steensoorten zijn poreus, vocht en vlekken trekken er makkelijk in. Bovendien werkt een travertin vloer door de gaatjes als een spons. Hierdoor neemt de vloer nog makkelijker water op en kunnen er vervelende vlekken ontstaan.

Het is daarom verstandig om travertin en marmeren vloeren te impregneren. Zo krijgen ze een beschermlaagje – dat tot wel 10 jaar meegaat – en blijven ze langer mooi en schoon. In de badkamer beschermt dit laagje bovendien tegen vocht en schimmels.

Kalkhoudende steensoorten zijn erg gevoelig voor zuur, waaronder bijvoorbeeld wijn valt. Door een vloer te impregneren, trekken vlekken minder snel in de vloer. Maar de vloer blijft wel gevoelig voor zuur!

Met of zonder kleurverdieper

Met een kleurverdiepende bescherming krijgt je marmeren of travertin vloer een diepere en vollere kleur. Zo krijgt je vloer een geheel nieuwe en luxe uitstraling.

Ik help u graag!

Als het om het onderhoud van een marmer of travertin vloer gaat, kunt u veel zelf doen: door goed met u vloer om te gaan, en zand en vuil dagelijks te verwijderen met een stofwisser, houdt u uw vloer jarenlang mooi. Vooral voor zand dient u op te passen. Heeft uw vloer een grondige onderhoudsbeurt nodig, dan kunt u het beste een deskundige inschakelen: zo weet u zeker dat uw vloer nog jaren meegaat.

Ik heb de nodige machines, materialen, schoonmaakmiddelen en vooral ervaring om uw vloer weer mooi, vlekvrij en glanzend te maken. Door uw vloer aan mij toe te vertrouwen, bent u verzekerd van een professionele aanpak.

Heeft u nog vragen? Of wilt u weten wat ik voor je natuurstenen vloer kan betekenen? U kunt eenvoudig vrijblijvend contact met me opnemen via het contactformulier. U krijgt dan binnen uiterlijk twee dagen antwoord. Het is ook mogelijk direct contact met mij op te nemen via e-mail: info@georgeverschoor.org of telefonisch 06-23330087  • georgeverschoor-image03
  • georgeverschoor-image04
  • georgeverschoor-image02
  • georgeverschoor-image01

Direct een prijsopgave

Als u opgeeft om welke steensoort het gaat en het aantal vierkante meters vermeld, kan ik vandaag nog een prijsopgave doen. Deze prijsopgave is uiteraard geheel vrijblijvend.
Neem contact op