Een hardstenen vloer geeft uw woning een prachtige luxueuze en natuurlijke uitstraling. Het is een mooie investering die een leven lang meegaat –  als u de vloer goed onderhoudt!
Maar wat is hardsteen eigenlijk? Wanneer is de vloer toe aan professioneel natuursteen onderhoud? En hoe pakt de natuursteenexpert dit aan? Ook zal ik wat tips geven om zelf de hardstenen vloer zo lang mogelijk mooi te houden.

Wat is hardsteen?

De term hardsteen wordt gebruikt voor Belgisch blauwsteen – ook wel arduin, kolenkalksteen of petit granit genoemd – en ander kalkhoudend steen dat hier op lijkt. De kleur van de verschillende soorten hardsteen is grijsblauw. Typisch voor Belgisch hardsteen zijn de fossiele resten, die tijdens het ontstaan in de zee zijn achtergelaten door diertjes met een kalkskelet.

Wanneer is een hardstenen vloer toe aan onderhoud?

Ook al heet het hardsteen, deze steensoort is vrij zacht en poreus. Daarom zijn hardstenen vloeren vrijwel altijd geïmpregneerd. Is uw vloer dat nog niet? Dan kunt u dat het beste zo snel mogelijk laten doen, om vervelende vlekken en diepe krassen te voorkomen.

Zitten die vlekken en diepe krassen inmiddels al in uw vloer? Dan kan ik dit gelukkig verhelpen en de vloer daarna alsnog impregneren. Ook bij scheuren, kaal gelopen plekken, of lichtere krassen, kunt u bij mij terecht: met een professionele behandeling wordt uw vloer weer zo goed als nieuw.

Natuursteen onderhoud

Professionele onderhoudsbeurt hardsteen vloeren

Zoals voor de meeste natuurstenen vloeren, geldt ook voor hardsteen dat u nieuwe vlekken meteen dient te verwijderen. Óók als de vloer geïmpregneerd is. Zorg voor een goede schoonloopmat bij de deur en laat nooit zand op de vloer liggen: dit werkt als schuurpapier en geeft dus krassen.

Zijn er na verloop van tijd toch vlekken, krassen, of een doffe glans ontstaan? Dan zorg ik weer voor een mooie en glanzende vloer. Dit doe ik in 4 stappen:

  1. Reinigen
  2. Polijsten
  3. Kristalliseren
  4. Impregneren met kleurverdieper

Als u uw vloer door mij laat behandelen, weet u zeker dat ik het netjes achterlaat. Voordat ik begin met het reinigen van uw vloer, plak ik alles zorgvuldig af met tape en plastic. Zo blijven plinten en wanden vrij van eventuele spetters.

Reinigen van een hardstenen vloer

Voordat ik de vloer polijst, zorg ik er eerst voor dat er geen oude zeepresten op de vloer zitten. Met een éénschijfsmachine met watertank reinig ik de vloer grondig en diep.

Polijsten van een hardstenen vloer

Op een hardstenen vloer krijg je al snel kleine krassen, of lichte beschadigingen. Ook kan het oppervlak er na een tijdje dof uitzien. Gelukkig is dit allemaal makkelijk te verhelpen. Door de vloer te polijsten met de éénschijfsmachine, haal ik een zeer dun laagje van de toplaag af. Zo verdwijnen de krasjes en krijgt hij weer een mooie glans – van gezoet (matglans) tot hoogglans.

Zitten er diepere krassen in de vloer? Door de vloer grof te polijsten verwijder ik de diepste krassen. Door hierna de vloer fijn te polijsten, wordt hij weer mooi glad en glanzend.

Kristalliseren van een hardstenen vloer

Is uw hardstenen vloer na het polijsten mooi glad en nagenoeg vrij van krassen? Dan is het tijd om hem te kristalliseren. Dit doe ik door kristallisatiepoeder met water te vermengen tot een pasta. Met een éénschijfsmachine en witte pad polijst ik hiermee de vloer totdat hij mooi glanst. Met water en een waterzuiger verwijder ik de pasta en maak ik de vloer weer schoon.

Door een hardstenen vloer te kristalliseren, wordt hij minder gevoelig voor vlekken, krassen en slijtage. Bovendien krijgt hij een ontzettend mooie glans zonder glad te worden. Hierdoor vallen oppervlakkige krassen ook een stuk minder op.

Impregneren met kleurverdieper van een hardstenen vloer

Hardsteen is net als leisteen, travertin en marmer een kalksteen. Vlekken en vuil trekken hier makkelijk in en zijn daardoor moeilijk te verwijderen. Door de vloer te impregneren brengt u een laag aan die hiertegen beschermt.

Gepolijst hardsteen heeft een mooie donkere kleur. Maar door beschadigingen krijgen hardstenen vloeren een lichtere kleur en vergrijzen. Daarom kunt u deze natuursteen het beste impregneren met een kleurverdieper. Zo krijgt de vloer weer een mooie donkere en volle kleur, en een geheel nieuwe uitstraling.

Het impregneermiddel breng ik handmatig aan en poets het na met een machine voor een prachtig resultaat. Na deze behandeling dient u de vloer maandelijks te dweilen met steenzeep: deze zeep impregneert en houdt zo de vloer schoon.

Natuursteen onderhoud door George Verschoor

Heeft u zo’n prachtige hardstenen vloer? Dit is een mooie investering, waar u zuinig op dient zijn. Gelukkig blijft deze vloer met goed onderhoud er jaar in jaar uit uitzien als nieuw. Behalve dat u zelf liefdevol dient om te gaan met uw vloer, heeft natuursteen ook op zijn tijd een professionele onderhoudsbeurt nodig.

Met mijn jarenlange ervaring, professionele machines en de juiste schoonmaakmiddelen weet u zeker dat uw vloer in goede handen is. Ik ga nauwkeurig te werk, en zorg keer op keer voor verbluffende resultaten. Wilt u weten wat ik voor uw hardstenen vloer kan betekenen? U kunt eenvoudig vrijblijvend contact met me opnemen via het contactformulier. U krijgt dan binnen uiterlijk twee dagen antwoord. Het is ook mogelijk direct contact met mij op te nemen via e-mail: info@georgeverschoor.org of telefonisch 06-23330087  • georgeverschoor-image03
  • georgeverschoor-image04
  • georgeverschoor-image02
  • georgeverschoor-image01

Direct een prijsopgave

Als u opgeeft om welke steensoort het gaat en het aantal vierkante meters vermeld, kan ik vandaag nog een prijsopgave doen. Deze prijsopgave is uiteraard geheel vrijblijvend.
Neem contact op